Osječko ljeto kulture

Otvoreno je 11. osječko ljeto kulture. Održava se do 16. srpnja i na nekoliko mjesta u gradu ponudit će 26 kazališnih, glazbenih i likovnih programa.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo najavio je kako će, osim nastupa osječkih umjetnika iz HNK, Dječjeg kazališta i Umjetničke akademije, Osječko ljeto kulture ugostiti kazališta iz Zagreba, Splita, Rijeke, Virovitice i Šibenika.

Priredba je počela danas, na Dan zaštitnika grada sv. Petra i Pavla, povratkom skulpture Branka Ružića Grupa građana na glavni osječki Trg Ante Starčevića i koncertom opernih arija osječkoga HNK. Ulaz na sve priredbe je besplatan, a očekuje se da će ih vidjeti oko 10.000 građana.

Predsjednica organizacijskog odbora Jasminka Mesarić i izbornik programa Robert Raponja rekli su kako će osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića premijerno izvesti dječju predstavu Emil i detektivi u režiji Nikole Zavišića, a bit će izvedena i drama Marijane Fumić Jedna žudnja, dva bodeža i tri demona u kosi redateljice Aide Bukvić.

Raponja je dodao kako su pri izboru dramskih sadržaja nastojali odabrati predstave s jakim autorskim i glumačkim osobnostima koje su dobivale ugledne nagrade na hrvatskim festivalima.

Troškovi priredbe procjenjuju se na 900.000 kuna, od čega je 750.000 osigurao grad Osijek, 70.000 Ministarstvo kulture, a ostatak sponzori.