HAVC podupro pet filmova

Na sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća donesena je odluka o sufinanciranju pet snimljenih dugometražnih igranih filmova - "Josef" Stanislava Tomića, "Mrak" Dana Okija, "Fleke" Alda Tardozzija, "Ćaća" Dalibora Matanića i "7 seX 7" redateljice Irene Škorić, za što je ukupno odobreno 2,2 milijuna kuna, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Kostimiranom filmu "Josef" Stanislava Tomića, u produkciji Alka filma, čija se radnja odvija tijekom 1. svjetskog rata, dodijeljeno je 900 tisuća kuna.
Dugometražnom igranom filmu "Mrak" udruge Kazimir, u režiji Dana Okija, odobreno je 420 tisuća kuna, a 400 tisuća kuna dobit će film "Fleke", dugometražni igrani prvijenac Alda Tardozzija, urbana drama o dvije prijateljice u produkciji Kinoteke.

Filmu "Ćaća", obiteljskom psiho-trileru Dalibora Matanića i Kinorame, smještenom u Liku, odobreno je 380 tisuća kuna, a sa 100 tisuća kuna sufinanciran je dugometražni igrani prvijenac Irene Škorić "7 seX 7", prvi erotski film u Hrvatskoj koji je režirala žena, u produkciji Artizana filma.

Premijere tih filmova trebale bi, ovisno o konačnoj objavi programa ovogodišnjeg filmskog festivala u Puli, biti sredinom srpnja. Tada će se održati i projekcije filmova "Korak po korak" Biljane Čakić-Veselič, "Lea i Darija" Branka Ivande, "Koko i duhovi" Daniela Kušana, "Duh babe Ilonke" Tomislava Žaje i "Kotlovina" Tomislava Radića, kojima su sredstva dodijeljena na prethodnim javnim pozivima HAVC-a. To znači da će ove godine u Nacionalnom programu festivala biti prikazan rekordan broj filmova koje je sufinancirao HAVC, ističe se u priopćenju.

Na toj sjednici, održanoj 27. lipnja, odobreno je 26 programa s Javnog poziva za komplementarne djelatnosti - međunarodna suradnja. Donesena je i nova odluka Vijeća o manjinskim koprodukcijama - dugometražni igrani filmovi, a objavljeni su i rezultati Javnog poziva za manjinske koprodukcije - dugometražni dokumentarni filmovi.