"S Tinom u Vrgorcu"

Tradicionalni festival S Tinom u Vrgorcu svečano je otvoren. U sklopu festivala obilježit će se i 120. obljetnica rođenja hrvatskog pjesnika Tina Ujevića.

Festival je otvorila francuska književnica Annie Le Brun. Istaknula je da će ovogodišnji festival biti posvećen velikim pjesnicima koji su imali problema s vlastima: Tinu Ujeviću, Vladi Gotovcu, Vesni Parun i Radovanu Ivšiću.

Nakon otvaranja, u Gradskom parku u Vrgorcu premijerno je izvedeno scenski događaj Vlado Gotovac - Domahujem životu, u kojem su emitirani fragmenti filma Bogdana Žižića Vlado Gotovac - Moj slučaj, u kombinaciji s recitalima Gotovčevih poruka koje su govorili Boris Svrtan, Goran Grgić, Vedran Mlikota, Dinka Vuković i Goran Matović.

Čuvajte Hrvatsku od uskosti i mržnje, u tomu budite odvažni, jedna je od Gotovčevih poruka citirana sinoć na otvaranju festivala. 

Nakon ovog multimedijalnog scenskog događaja Goran Matović izjavio je kako se to može nazvati 'poetskim kabareom', a za Gotovca je rekao da je "mudar i filozofičan". Dodao je da je sretan što je sudjelovao u večerašnjem programu, koji je adaptirao i režirao.

Festival će popratiti i dvodnevni Znanstveni kolokvij o Tinu Ujeviću. Na završnoj večeri, nakon uručenja nagrada za najbolje učeničke literarne i likovne radove nadahnute Ujevićevim djelom, bit će uručena i nagrada Tin Ujević

Pokrovitelji festivala su predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor.