Počinju Zagrebačke ljetne večeri

Festival Zagrebačke ljetne večeri održat će se tijekom srpnja na Gornjem gradu i ponuditi niz koncerata, dvadesetak glazbenih događaja koji će obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada.

Kako je najavila Koncertna direkcija Zagreb (KDZ), koja je i organizator događanja, 30. zagrebačke ljetne večeri otvarit će mladi pijanist Javor Bračić, a tijekom mjeseca nastupit će američka kantautorica Suzanne Vega te hrvatska pjevačica iznimnog glasa Jelena Radan.

Ravnatelj KDZ Davor Žagar izdvojio je nastup Kazališta operete i mjuzikla iz Budimpešte, gdje će gosti iz Mađarske izvesti najbolje dijelove iz mjuzikla. Budimpeštansko operetno kazalište, rečeno je, postalo je prvorazredni izvozni artikl i izvorni nacionalni proizvod.

Tijekom mjeseca održat će se i 45. Međunarodna smotra folklora koja ove godine predstavlja folklornu baštinu hrvatskog iseljeništva.

Najavljen je i međunarodni edukacijski projekt u kulturi "Glazbeno vozilo" koji se održava pod pokroviteljstvom Grada Splita. Projekt vezan uz komornu operu "Diona i Enej" okuplja splitske srednjoškolce, orkestar, zbor i soliste Glazbene škole Josipa Hatzea zajedno s profesionalnim glazbenicima.

Na festivalu će nastupiti francuski glasovirski "Trio Wanderer", jedan od najpoznatijih romskih limenih sastava Moldavije za izvođenje tradicijske rumunjske glazbe "Fanfara Zimbrul" te austrijski ansambl "Schikaneders Jugend" koji je obnovio glazbu puka Austrije s kraja 18. i početka 19. stoljeća.
Ljetne večeri zatvara Ivo Pogorelić koncertom u Atriju Galerije Klovićevi dvori u kojemu će biti petstotinjak mjesta.

Koncertna direkcija Zagreb najavila je i program ciklusa "Svijet glazbe" za sezonu 2011./2012. u okviru kojega će biti izvedeno 10 koncerata. Ciklus počinje u listopadu međunarodnim natjecanjem "Lovro pl. Matačić", u suradnji sa Simfonijskih orkestrom HRT-a i koncertom finalista.

Tijekom ciklusa koji traje do svibnja 2012., održat će se koncert Simfonijskog orkestra i zbora HRT-a uz pjevački zbor Zagrebački dječaci, koncert talijanske "L'Accademia Corale Stefano Tempia" te koncerti dobitnika nagrade Milka Trnina, Monike Leskovar, Orchestre des Champs-Elysees i dr.