Spolna neravnopravnost najveća u socijali i radu

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik u Hrvatskom je saboru, podnoseći izvješće o radu svojeg ureda u 2010., istaknula kako je u prošloj godini najviše bilo pritužbi koje su se odnosile na ostvarivanje radnih i socijalnih prava te na spolno uznemiravanje na radnom mjestu, za što su pritužbe podnosile isključivo žene.

Pritužbe za spolno uznemiravanje na radnom mjestu odnosile su se na omalovažavanje, ali i na fizičke dodire koji su graničili s nasrtajima, rekla je pravobraniteljica, ustvrdivši da institut zaštite dostojanstva radnica očito ne funkcionira tako da štiti žrtvu. Rekla je i da radnice, u ovakvim slučajevima, često odustaju od tužbe protiv poslodavca zbog straha od otkaza.

Gordana Lukač Koritnik navela je kako i dalje postoje velike razlike u plaćama između muškaraca i žena na hrvatskom tržištu rada. Istaknula je da je jednakost plaća nužna za ravnopravnost.

Povećava se i trend zapošljavanja žena na određeno vrijeme, rekla je, dodavši kako je udjel nezaposlenih žena u 2010. smanjen, ali samo zbog toga što je porasla nezaposlenost muškaraca.