Sanader ima pravo na saborsku plaću

Pritvoreni bivši premijer Ivo Sanader od lipnja ima pravo na saborsku plaću, potvrdio je Saborski odbor za izbor i imenovanja.

Sanader je zatražio zastupničku plaću 16. prošlog mjeseca kada je Odbor obavijestio o aktiviranju radnog odnosa u Saboru od lipnja, nakon što mu je 31. svibnja prestao radni odnos u tvrtki Alia savjetovanje.

Odbor je odluku o zastupničkoj plaći bivšeg premijera donio jednoglasno jer je riječ o njegovu zakonskome pravu. Sanader će, kako se neslužbeno doznaje, primati plaću od oko 16 tisuća kuna.

Donošenju rješenja prethodila je polusatna rasprava, u kojoj su svi članovi Odbora bili suglasni oko odluke, ali suprotnih stavova kako je i je li tu plaću Sanader zaslužio.

Željka Antunović (SDP) naglasila je da je njezina stranka u protekla dva mandata, na temelju vrlo očitih indicija, često upozoravala na koruptivni karakter vlasti na čelu s Ivom Sanaderom. No, nitko od odgovornih niti u vlasti niti u istražnim tijelima nije reagirao na ta upozorenja nas kao predstavnika naroda. Danas je potpuno besmisleno raspravljati nečemu što je zakonsko pravo, ali politički gledano, političku odgovornost snose svi oni koji su godinama gledali kako se u Hrvatskoj krade, u kuloarima znali da se krade, i tome šutjeli, poručila je.

Zdenko Franić (SDP) negodovao je, pak, što se saborski odbor uopće bavi pitanjima poput zastupničkih plaća, jer je to, naglasio je, u nadležnosti kadrovskih službi. Politički bi glasovao protiv, ali proceduralno moram biti za, poručio je Franić, nakon čega je Odbor jednoglasno donio rješenje po kojemu Sanader od 1. lipnja prima zastupničku plaću.