Međunarodni festival folklora

Mimohodom kroz Karlovac započeo je večeras 14. međunarodni festival folklora s ukupno dvjestotinjak folkloraša iz Čilea, Ruske Federacije, Makedonije, Slovačke, Turske i Vijetnama, te karlovačkog ansambla Matija Gubec, tijekom kojeg će do 9. srpnja biti održani koncerti u Karlovcu, Samoboru, Topuskom, Dugoj Resi, Draganiću i Toplicama Lešću.

Svi su se oni predstavili večeras na cjelovečernjem koncertu u ŠRC Šanac u Karlovcu, dok će im se posljednjeg dana festivala na istoj pozornici pridružiti i ansambl Ritinitis iz Rige u Latviji.

Na večerašnjem koncertu publika je teško pronašla slobodno mjesto, a s podjednakim pljeskom pozdravili su sve sudionike, vrlo raznolika i zanimljiva programa. Tursku folklornu baštinu predstavila je skupina "Gehem" iz Ankare, slovačku "Ayfas" iz Bratislave, vijetnamsku hanojski duet "Lotus", makedonsku FA "Mirče Acev" iz Skoplja, čileansku "Bfuach" iz Valdivie, a domaću "Matija Gubac".

Svi gostujući ansambli kao i karlovački MFF članice su UNESCO-ve folklorne organizacije CIOFF.

Otvarajući festival, zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić nazvao ga je događajem kulture i tradicije važnim Karlovčanima i mnogim hrvatskim građanima, ali i građanima svijeta, jer će preko današnjih izvođača njihovi krajevi postati bliži Hrvatskoj kao što su večeras oni postali bliži nama