Koncertni spektakl u Zagrebu

Nakon izvedbe u Ljubljani, i Zagreb je dočekao izvedbu jednog od najvećih remek djela u povijesti - Simfonije tisuće bečkog genija Gustava Mahlera. Koncertu u Areni Zagreb prisustvovao je predsjednik RH Ivo Josipović i predsjednik Slovenije Danilo Tuerk.

Osmu simfoniju Gustava Malera, izvelo je 1100 hrvatskih i slovenskih glazbenika pod ravnanjem najzaposlenijeg dirigenta današnjice, slavnoga ruskog maestra Valerija Gergijeva. Bilo je dojmljivo na jednome mjestu vidjeti toliko glazbenika.
U publici je bilo šest i pol tisuća ljudi, koliko je bilo i planirano. Prva izvedba Simfonije tisuće održana je u ponedjeljak u srcu slovenske prijestolnice – na Kongresnom trgu u Ljubljani.


Izvedbe u čast 20 godina državnosti

Koncert kojim je započeo ovogodišnji Ljubljanski festival otvorio je ravnatelj te cijenjene međunarodne manifestacije Darko Brlek. Izvedba u Ljubljani, kao i u Zagrebu, održana je u povodu 20 godina neovisnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije, 140. obljetnice Zagrebačke filharmonije, 310. obljetnice slovenske institucije Academia Philharmonicorum te 100. godišnjice smrti Gustava Mahlera.

Ovako je bilo u Ljubljani