Hawaii, raj za good-bye

Kako najbolje završiti godinu života u SAD-u? Za mene: vidjeti i to mitsko otočje.


Nisam bila sigurna kamo zapravo letim iz Los Angelesa. Nekako sam mislila da je Hawaii ime za otočje, a najvažniji je Oahu gdje je grad Honolulu. No to je ime kojim domoroci zovu još važniji Veliki otok Kona, pa su ga došljaci prihvatili kao skupno ime za svih osam otoka i stotinjak otočića nanizanih dužinom od 2.500 km.

Razvikane su draži toga zemljskog raja: bijele plaže, sunčanje na jahtama i plivanje s delfinima, hula-plesačice koje goste kite vijencima cvijeća, šareni kokteli pod palmama oko luksuznih bazena...

Ja putujem skromnije i težim drugačijoj vrsti zabave. Strijepim od vulkana Kilauea, čiji se krater Halema'um još uvijek opasno puši, a njegova se stara lava pretvorila u plažu s crnim pijeskom.

Tražim zaljev Kaleakekua u koji se iskrcao prvi bijelac kapetan James Cook u siječnju 1779. U mjestu Kapa'au klanjam se spomeniku kralja Kamehamehe, kojemu su mu upravo proslavili rođendan nizom dnevnih parada i večernjih Lu'au svečanosti vatre.

Čudim se da najcijenjenije jelo nije riba, već svinjetina pečena pod zemljom cijeli dan i nisam oduševljena okusom. Za pitu od plavog krumpira pak uzimam recept, sretna jer mu se više neću čuditi u zagrebačkim trgovinama. Čekam spektakularni zalazak sunca na vidikovcu uz cestu, uz razmjenu priča.

Najvažnijom mi se čini ona o tradicionalnom sustavu vrijednosti, što ga ističe vodič u Povijesnom nacionalnom parku Pu'ukohola O Honaunau. Polinežani se naime nikad nisu smatrali osvajačima prirode, već njezinim djelićem koji samo pridonosi skladu. Zato su i održali tako dugo djevičanske prašume, čiste jame i slapove, nasade vrhunske kave i macadamia-oraha, cvjetnjake orhideja i plumerija.

Istina, posljednja američka savezna država od stupanja u zajednicu 1959., uz prednosti tehničkog i poslovnog napretka, poprima također komercijalni mentalitet i loše prehrambene navike. Ali ljudi su zadržali osmijeh kao sredstvo kumunikacije. Dobiju ga i došljaci koji obično sami odaberu ostanak na otočju tako pogodnom za mirni opstanak.

Divne li koincidencije: po povratku u Zagreb na HTV-u me dočeka repriza vlastitog dokumentarca o Kornatima, našem magičnom otočju koje stranci otkrivaju s jednakim divljenjem kao i Havaje. Nisam mogla zamisliti ljepšu dobrodošlicu u domovinu.