Radmanu europska nagrada za mikrobiologiju

Akademik Miroslav Radman dobitnik je europske nagrade za mikrobiologiju koju mu je u sklopu proslave srebrnog jubileja Federacije europskih mikrobioloških društava (FEMS) u Ženevi uručio predsjednik FEMS-a profesor Bernhard Schink.

Radman dobitnik Lwoffove nagrade

Prilikom uručenja naglašeno je da je nagrada, koja se dodjeljuje svake treće godine, priznanje profesoru Radmanu za izvanredna dostignuća u mikrobiologiji, posebice za otkrića SOS sistema kod bakterija i ciljane korekcije grešaka u DNK u bakteriji Escherichiji coli. Riječ je naime o najvažnijem molekularnom sustavu za održavanje globalne genetske stabilnosti koji djeluje antikancerogeno.

Posebno je istaknuto da su njegova otkrića citirana u vodećim časopisima i modernim udžbenicima te je, prema ocjeni FEMS-a, Radman pomogao razvoju znanosti života u Hrvatskoj osnivanjem Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu te kao inicijator i suosnivač novog europskog instituta za znanost i tehnologiju u Parizu.

S ovom nagradom FEMS je, prema riječima prof. dr. sc. Schinka, priznao Radmana kao vrhunskog znanstvenika koji je djelovao i kao ambasador ujedinjavanja izučavanja znanosti života u Europi.