Varaždinske barokne večeri

Varaždinske barokne večeri (VBV) počet će 23. rujna i trajati do 4. listopada. Ljubiteljima klasične glazbe ponudit će bogat i iznimno kvalitetan program, istaknuto je na konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici na kojoj je predstavljen program 41. varaždinskih baroknih večeri.

Na konferenciji je osim ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri Davora Bobića, predstavnika Ministarstva kulture Srećka Šestana te predstavnika grada Varaždina i Varaždinske županije, Koncertnog ureda, Festivalskog vijeća VBV-a i Kluba mecena VBV-a bio i poljski veleposlanik u Hrvatskoj Wieslaw Tarka. Poljska će ove godine biti zemlja-parter Večerima.

Zadovoljstvo je biti partner tako uglednog festivala. Ove godine na njemu će nastupiti najreprezentativniji izvođači barokne glazbe u Poljskoj: vroclavski Barokni orkestar i Filharmonijski zbor te Poljski orkestar 18. stoljeća iz Krakowa, istaknuo je Tarka.

Nastupit će i drugi vrhunski hrvatski i svjetski solisti i ansambli, rekao je ravnatelj Bobić i pritom istaknuo kostimirani barokni ansambl Marquise iz Budimpešte, Hrvatski barokni ansambl, Višeslava Jaklina, Nataliju Imbrišak, Re Baroque iz Stockholma, Venecijanski barokni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Zbor sv. Viktorina iz Slovenije i The King's Consort iz Londona.

Osim u Varaždinu i Trakošćanu koncerti će se održati i u Varaždinskim Toplicama, Krapini, Križevcima, Ludbregu, Belcu i Prelogu te u Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Slovačkoj i Bosni i Hercegovini.

U sklopu Varaždinskih baroknih večeri održat će se i mnogi popratni programi, od izložbe cvijeća, natjecanja u uređenju izloga, glazbenih radionica i seminara, a pretposljednjeg dana tradicionalno će biti dodijeljene nagrade najboljim izvođačima.

Varaždinske barokne večeri zasnovane su 1968. godine na bogatoj tradiciji  barokne glazbe. Prvi festival održan je 1971. Od tada se u mnoštvu dvoraca i crkava krajem rujna i početkom listopada razliježe barokna glazba hrvatskih i svjetskih glazbenika i ansambala.

Od 1992. taj je državni festival pod pokroviteljstvom predsjednika države a organizira ga Koncertni ured Varaždin.