Štrajk prijeti Splitskom ljetu

Ravnatelj 57. splitskog ljeta Nikša Bareza je na predstavljanju programa festivala koji će se održati od 14. srpnja do 14. kolovoza rekao kako ne isključuje mogućnost neodržavanja te kulturne manifestacije. Naime, to će se dogoditi budu li djelatnici splitskog HNK organizirali štrajk kojim su zaprijetili u slučaju neisplate naknada za rad na Splitskom ljetu i neprihvaćanja novog kolektivnog ugovora.

Bude li organiziran štrajk, neće biti Splitskog ljeta, rekao je Bareza dodavši kako ne vidi rješenja ako grad Split i Ministarstvo kulture ne pronađu izlaz.

Sindikat i Radničko vijeće splitskog HNK su na zboru radnika zaprijetili štrajkom te predložili da se HNK Split i Splitsko ljeto odvoje po uzoru na Dubrovačke ljetnje igre. No, Bareza je odbacio prijedlog istaknuvši kako bi bez ansambala Opere, Drame i Baleta splitskog HNK bilo nemoguće organizirati Splitsko ljeto, dok u Dubrovniku ne postoji takvo kazalište nego samo dramsko kazalište Marina Držića.

Barezu je na razdoblje od dvije godine za ravnatelja Splitskog ljeta 25. listopada 2010. imenovao tadašnji ministar kulture Božo Biškupić, što je odstupanje od prakse da intendant splitskog HNK bude i ravnatelj festivala. Obnašatelj dužnosti intendanta splitskog HNK Duško Mucalo je ocijenio kako je riječ o dvostrukom upravljanju koje mora izroditi problemima i objasnio kako je njegova uloga na Splitskom ljetu samo logistička potpora i nadzor trošenja novca.

Neki su se troškovi oteli kontroli, naglasio je Mucalo dodavši kako je upozorio Barezu da se sredstva troše nenamjenski.

Za 57. Splitsko ljeto planirano je četiri milijuna i 662 tisuće kuna, rekao je Mucalo dodavši kako za svako povišenje troškova treba odluka Ministarstva kulture, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Ovogodišnje Splitsko ljeto trebalo bi biti održano pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, te Ministarstva kulture, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.