Nagrada "Tin Ujević" Dunji Detoni-Dujmić

Dunji Detoni-Dujmić, pjesnikinji i doktorici književne znanosti, na završnoj svečanosti festivala "S Tinom u Vrgorcu" dodijeljena je nagrada "Tin Ujević" za 2011. godinu, za zbirku pjesama "Tiha invazija". Nagradu joj je predao predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Božidar Petrač.

Na natječaj DHK-a za nagradu "Tin Ujević" za najbolju knjigu pjesama objavljenu u razdoblju od svibnja 2010. do svibnja 2011. godine, pristigla je 51 knjiga a šest ih je ušlo u uži izbor.

U zbirci "Tiha invazija", koja je izašla u nakladi Male knjižnice DHK-a, Dunja Detoni-Dujmić iskazuje vrhunsko pjesničko umijeće. Zbirka je raspoređena u četiri ciklusa: Tiha invazija, Morska bolest, Gle kroz prozor i Insomnija, a odlikuje se poetičkom domišljatošću, zanatskom vrhunskom vještinom i brojnim stilskim figurama, ističe se u obrazloženju nagrade.

Također se navodi kako je to zbirka raskošna leksika i sjajnih pjesničkih slika te antologijskih pojedinačnih stihova. Karakterizira je neobuzdana maštovita asocijacija te poanta pjesme često začudnih ali uspjelih smislova. Gustoća pjesničkih slika ponekad djeluje kao vokabularni 'horor vacui' u smislu svih riječi koje koristi i razumije autorica. Što se pak metrike tiče, nazočan je slobodni stih u svojoj moderno zvučnoj protočnosti. Tematski sloj cijele zbirke je razveden iako se mogu uočiti autoričine opsesivne teme, stoji u obrazloženju nagrade.