Gudelju nagrada Fonda "Miroslava Krleže"

Hrvatskom pjesniku Petru Gudelju je u Društvu hrvatskih književnika (DHK) uručena nagrada Fonda "Miroslava Krleže" za knjigu pjesama "Duša tilu", koja, ističe se u obrazloženju, nudi poeziju neprijeporne vrsnoće, izvanredne zrelosti i dostojna je nagrade koje je najveći hrvatski književnik 20. stoljeća zaštitni znak.

Više od 250 pjesmotvora uvrstio je Petar Gudelj u knjigu 'Duša tilu'. Riječ je o autoru koji slovi kao atipična, apartna, pobočna, neprispodobiva figura u suvremenom hrvatskom pjesništvu, stoji u obrazloženju, koje je pročitao Milan Mirić, predsjednik Prosudbenog povjerenstva, u kojemu su bili još Ivan J. Bošković, Ivan Božičević, Darko Gašparović i Strahimir Primorac.

Nakon Slavka Mihalića 1988. i Nikice Petraka 1997. Gudelj je treći pjesnik koji je dobio tu bijenalnu književnu nagradu. Ona se dodjeljuje od 1986. i dosad su je dobili, među ostalima, Ivan Aralica, Nedjeljko Fabrio, Pavao Pavličić, Ivo Brešan, Marko Grčić.

Petar Gudelj rodio se 1933. u Podosoju, a diplomirao je 1959. komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1956. do danas objavio je dvadesetak knjiga pjesama. Nagrađenu knjigu "Duša tilu" objavila je 2010. zagrebačka nakladnička kuća V.B.Z.