Što je nama Hubert Humphrey?

Radni izvještaj pretplatnicima HTV-a nakon godine stručnog usavršavanja u Americi.

Domovino, evo me natrag! Vrijedna, čila, puna ideja i nade da ću ih primijeniti u daljem radu. Dužnost mi je izvesti pritom završni račun, te izraziti počast čovjeku čijim se imenom zove studijski program koji sam završila.

Hubert H. Humphrey, potpredsjednik Lindona B. Johnsona, borac za građanska prava, društvenu jednakost i pravedan sustav zapošljavanja, u svojoj je dugoj političkoj karijeri dosta zadužio američku povijest. Dio je njegova nasljeđa i Hubert H. Humphrey Fellowship Program za uspješne profesionalce srednje dobi, kao trajna podrška zemljama na putu demokratskog razvoja. Ove godine bilo nas je 213 iz cijeloga svijeta.

Kakva korist vama od svega toga? Ukratko, moj doprinos pozitivnom razvoju Hrvatske televizije zahvaljujući novim znanjima i vještinama. Razvijala sam ih u četiri zadana smjera.

Akademski rad: učenje i podučavanje. Prvo mi je dalo mogućnost stručnog usavršavanja u multimedijalnom smjeru, a drugo prenošenja novinarskih iskustava mlađim kolegama, te predstavljanja Hrvatske i regije aktivnim sudjelovanjem u nizu javnih događaja.

Rad s mentorom: moj je izbor bila Jody Brennon, novinarka s dugim stažem u Washington Postu i koordinatorica online glasila 8 američkih sveučilišta News21. u konkretnom poslovnom sustavu. Tu sam sebi dala zadatak provesti bar tjedan dana u multimedijalnim redakcijama diljem SAD-a. Rezultat je 6, iskustvo neprocjenjivo. 

Društveno koristan rad: volontiranje svake vrste. Najdraže mi je bilo pretvaranje parkirališta Centra za autistične u vrt i rad na farmi sa slijepom djecom.

Vidljivi rezultat: Renata Horvatek sa Sveučilišta u Varaždinu i ja stekle smo diplome škole za globalne lidere, spremne organizirati i voditi timove vrhunskih stručnjaka. Supotpisali su ih vlastoručno američka ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton i predsjednik Barack Obama. Mislim da je to nešto čime se čovjek ima pravo malo razmetati.

Zašto vam sve ovo govorim? Jer bih željela ohrabriti sposobne ljude koji oklijevaju javljati se na natječaje za stručno usavršavanje. Jer načelo idi i vidi, vrati se i podijeli donosi realnu korist pojedincu i zajednici. Jer upoznavanje drugih kultura pridonosi razumijevanju, dijalogu i u konačnici smanjenju konflikata među narodima.

Što ću ja dalje? Kao i dosad: nastojati biti od najveće moguće koristi najširoj zajednici. Hoću li  nastaviti pisati blog? Upravo razmišljam kakav bi bio zanimljiv i imao neku novinarsku težinu. Ako imate ideju, dobro je došla na poznatu adresu: daria.marjanovic@hrt.hr. Možda zajedno dođemo do dobrog rješenja. I to je već korak u razvoju interaktivnih medija u Hrvata. Blog Croatian Connection ovdje završava, hvala vam što ste ga čitali.