Jedan krimić - 26 pisaca

Zamislio sam roman o ženi koja je pogubljena zbog zločina koji nije počinila. Napisao sam prolog i dao ga prvom autoru. Tako je počelo, rekao je Andrew Gulli, urednik američkoga časopisa Strand Magazine, a riječ je o krimiću koji je napisalo 26 pisaca.

No Rest for the Dead (Nema spokoja za mrtve) govori o detektivu Jonu Nunnu kojega progoni slučaj za koji je mislio da je riješen prije deset godina. Detektiv posumnja da je žena pogubljena zbog ubojstva muža zapravo bila nevina i okupi sve koji su bili na mjestu umorstva.

Najteže je bilo što nisam znao osobine likova - nitko od nas nije vidio što su drugi napisali, rekao je predsjednik britanskoga društva pisaca kriminalističkih romana Peter James, usporedivši pisanje romana s igrom u kojoj priča nastaje tako da svaki igrač doda po jednu riječ.

Autori romana, među kojima su pisac posljednjeg romana o Jamesu Bondu Jeffrey Deaver i pisac tinejdžerskih horor-krimića R. L. Stine, zajedno su prodali stotine milijuna knjiga. Roman su uredili Gulli i njegova sestra Lamia koja je i sama napisala nekoliko poglavlja, a sav prihod od prodaje knjige odlučili su darovati Društvu za borbu protiv leukemije i limfoma.