Izložba slika zatvorenika Guantanama

Nakon što je Barack Obama preuzeo vlast, u zatvoru Guantanamo Bayu organizirani su sati slikanja kao nagrada zatvorenicima za dobro ponašanje. Trenutačno tečaj pohađa 40 od ukupno 171 zatvorenika. Nakon tečaja organizirana je i izložba slika.

Umjetnički radovi koje su nacrtali zatvorenici zloglasnog zatvora rijetka su prilika za uvid u život iza zatvorskih rešetaka na Kubi, gdje borave neki od najpoznatijih terorista na svijetu. Guantanamo ne dopušta reporterima razgovare sa zatvorenicima, pa je i zato ta mala izložba iznimna prilika u uvid u zatvorenički život.

Nijedna slika nije potpisana, pa nije moguće znati ko su autori. Sve su slike prvo prošle cenzuru zatvorskih službenika, a izložene su u zatvorskoj biblioteci.

Zatvorenici Guantanama za crtanje mogu koristiti samo obične materijale kao što su pastele i boje kako ne bi ozlijedili sebe ili čuvare.

Izložba je manje mračna od knjige poezije "Poezija iz Guantanama: zatvorenici govore", objavljene 2007. Iako je knjiga cenzurirana, očite su kritike, što se naročito vidi u stihu moja duša pati od ruku "zaštitnika mira".

Zatvorenicima je također omogućeno pohađenje tečajeva engleskog jezika i geologije.