Uhićen Goran Hadžić

Uhićen je haški bjegunac Goran Hadžić, potvrdile su srbijanske vlasti. Hadžić je uhićen u šumi na Fruškoj gori tijekom susreta s jednim od pomagača. Naime, odala ga je ni manje ni više nego slika, i to glasovitog Amedea Modiglianija. Hadžić ju je htio prodati jer je ostao bez novca za skrivanje. Nije pružao otpor, ali je bio naoružan. Uhićen je i pomagač.

Istražuju se Hadžićeve veze sa svećenstvom koje mu je navodno pomagalo u skrivanju. Vijest o uhićenju Gorana Hadžića kojeg Haški sud tereti za zločine u Hrvatskoj objavio je srbijanski predsjednik na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Posljednji bjegunac Haškog suda Goran Hadžić imao je lažni identitet. Uskoro će se i on u Haagu pridružiti nedavno uhićenom haškom bjeguncu Ratku Mladiću.

Predsjednik Boris Tadić u 11 sati održao je izvanrednu konferenciju za novinare. Uhićen je Goran Hadžić, posljednji odbjegli haški optuženik, potvrdio je predsjednik Tadić. Rekao je da su Hadžića uhitili pripadnici Sigurnosno-obavještajne agencije BIA-e jutros blizu sela Krušedola na Fruškoj gori u 8.23. Odbacio je informacije da su vlasti dugo znale gdje se Hadžić krije. Pogledajte u cijelosti izvanrednu konferenciju za novinare predsjednika Tadića.

Bivši predsjednik vlade tzv. Republike Srpske Krajine, samoproglašene tvorevine na trećini Hrvatske tijekom rata 1991. - 1995., optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja. 

Hadžić je nestao iz svoga doma ubrzo nakon što je protiv njega podignuta optužnica u srpnju 2004. i nije se predao unatoč pozivima srbijanske vlade. 

Tadić obećao uhićenje Hadžića

Optužnica ga tereti u 14 točaka za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog njegove upletenosti u ubojstva stotina Hrvata i deportaciju desetaka tisuća Hrvata i drugih nesrba tijekom rata. Optužen je, među ostalim, i za pokolj na Ovčari gdje je strijeljano 250 Hrvata izvedenih iz vukovarske bolnice 1991.

Optužnica ga tereti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu u Hrvatskoj od lipnja 1991. do prosinca 1993. - na čijem je čelu bio Slobodan Milošević, a čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s približno trećine teritorija Hrvatske, te progone i ubojstva Hrvata i drugih nesrba u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i selu Klisa.

Tužiteljstvo ICTY-ja tvrdi da je Hadžić imao efektivnu kontrolu nad paravojnim snagama u samoproglašenoj SAO Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu. One se, skupa s TO, bivšom JNA i paravojnim snagama Vojislava Šešelja i Željka Ražnatovića Arkana iz Srbije smatraju odgovornima za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj.

Hadžić se tereti za progon nesrba na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za pokušaj istrebljenja i ubojstva nekoliko stotina Hrvata i nesrba. Tereti se i za prisilno zatvaranje i zlostavljanje ratnih zarobljenika u logorima u Dalju, Erdutu u Hrvatskoj te u Begejcima, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici u Srbiji.

Tereti se i za uništavanje i pljačku imovine nesrpskog stanovništva u istočnoj Slavoniji.

U videoprilogu pogledajte posebnu emisiju o uhićenju Hadžića: