"Paralelni Japan" ljetni hit

U Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) otvarena je izložba Paralelni Japan. Riječ je o suvremenoj japanskoj arhitekturi nastaloj u razdoblju od 1996. do 2006.

Izložba je nastala u suradnji s Japan Foundation, Japanskim arhitektonskim institutom i Japanskim veleposlanstvom u Hrvatskoj. Na njoj je prikazano stotinjak djela suvremene arhitekture, koja su stavljena u društveni i ekonomski kontekst. Koncipirana je putem fotografija, maketa i filmova, kako bi pružila uvid u razvoj japanske arhitekture od razdoblja tzv. balona u ekonomiji do razdoblja 'poslije balona'.

Izložba je pravo ogledalo japanskog društva, njegove povijesti i suvremenosti. Obuhvaća japanske arhitekte koji su stvarali i u svijetu, ali i strance s projektima u Japanu. Grad, život, kultura i stanovanje - tematske su cjeline u kojima se predstavljaju autori, neki i prave zvijezde.

Prema mišljenju mnogih, japanska suvremena arhitektura u svijetu je broj 1. Objekti se u Japanu rade s japanskom industrijom i japanskom tehnologijom, a zadivljuje fantastična preciznost izvedbe. Poštovanje tradicije, pogled u budućnost, mnogo znanja i predani rad - to je, čini se, formula uspjeha.

Arhitektura je sila koja svojom usmjerenom akumulacijom znanja oblikuje društvo, ističu organizatori izložbe koja će biti otvorena do 6. kolovoza.