Eksplozija u Oslu, uhićen napadač

Muškarac uhićen nakon pucnjave u kampu socijaldemokratske mladeži na otoku Utoya sjeverozapadno od Osla, je Norvežanin, rekao je norveški ministar pravosuđa Knut Storberget.

U dva napada na Norvešku - u eksploziji u Oslu i pucnjavi u kampu mladih, prema dosadašnjim je službenim podacima poginulo najmanje 17 osoba, a više ih je ozlijeđeno. Policija zasada nije objavila informacije o mogućim počiniteljima ili motivima.

Teroristička skupina Ansar al-Džihad al-Alami, ili Pomagači globalnog džihada, tvrdi da je odgovorna za napade. U poruci skupine kaže se da je napad odgovor na nazočnost norveških snaga u Afganistanu i vrijeđanje proroka Muhameda koje nije preciznije objašnjeno.


Eksplozija i napad oružjem na skupu mladeži

Podsjetimo, prvo je snažna eksplozija odjeknula u neposrednoj blizini zgrade norveške vlade u Oslu načinivši veliku štetu i na uredu premijera Jensa Stoltenberga. Poginulo je sedam osoba, a mnogo ih je ranjeno, izvijestili su norveški mediji.

Drugi napad dogodio se 30-ak kilometara od Osla na skupu mladeži Laburističke stranke. Osoba obučena u policijsku odoru ubila je najmanje deset ljudi.


Strah od novih eksplozija, Hrvati dobro

Prozori na zgradi vlade U Oslu rasprsnuli su se, a ljudi u krvi leže na ulici, javila je s mjesta događaja novinarka državnog radija NRK Ingunn Andersen. Norveška agencija NTB objavila je kako premijer Stoltenberg nije ozlijeđenni niti itko drugi od članova vlade. Uzrok eksplozije zasad je nepoznat, ali uništena olupina automobila ispred jedne zgrade i nastala šteta upućuju da je riječ o autobombi.

Zbog jačine eksplozije oštećene su i zgrade udaljene čak pet blokova. Policija je evakuirala ljude iz središta grada, a od građana zahtijeva da ne napuštaju domove. Istražuje se je li riječ o terorističkom napadu. Strahuje se od novih eksplozija.

Svi Hrvati u Oslu su dobro, potvrdilo je naše veleposlanstvo u toj zemlji. Premijer Stoltenberg sazvao je hitnu sjednicu vlade.

NRK je javio da je bomba eksplodirala blizu ministarstva financija, u neposrednoj blizini sjedišta norveškog premijera i redakcije najvećeg norveškog tabloida VG. U zgradi ministarstva nafte, koje se također nalazi u blizini, buknuo je požar. Prema fotografijama na portalu NRK ulica je puna stakla.

Norveška je članica NATO-a i u prošlosti joj je nekoliko puta prijetila Al-Qaida zbog sudjelovanja u misiji u Afganistanu, dok je političko nasilje u toj zemlji praktički nepoznat pojam.