Foto natječaj "Dva lica Dalmacije"

U organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) pokreće se foto natječaj Dva lica Dalmacije čiji je cilj ukazati na prijetnje kojima destruktivna ljudska aktivnost ugrožava prirodne ljepote i kulturne tradicije dalmatinske obale.

Riječ je o zanimljivom dokumentarno-umjetničkom natječaju koji se provodi u suorganizaciji fotografa Damira Hoyke i foto portala Fotosofia.info, a pozvani su svi zainteresirani koji bi do 1. rujna trebali objektivom bilježiti vrijednosti koje u Dalmaciji trebamo sačuvati, te ono što te iste vrijednosti ugrožava.

Kako je u Splitu kazala Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, pretjerana gradnja i razni oblici masovnog turizma već su devastirale Mediteran, no Hrvatska još uvijek ima šanse spriješiti takvu katastrofu, a sam natječaj i popratna izložba bit će svojevrsno upozorenje na naše loše primjere.

Od 1960. do 2000. godine i nama se dogodio trend betoniziranja obale, pa je sa 150 kilometara betonom prekriveno 850 kilometara dalmatinske obale. Projekt COAST UNDP-a upravo potiče očuvanje i održivo korištenje naše obale, pa ćemo i kroz fotografije pokušati promijeniti svijest i djelovati na višoj razini, poručio je Gojko Berlengi, voditelj projekta COAST.

Natjecatelji se pozivaju da iskoriste ljetne mjesece kako bi zabilježili svoje vizije, te da postave do tri fotografije na portal Fotosofia.info u razdoblju od 1. do 5. rujna. Fotografi se natječu za dvije skupine nagrada, nagrade dodijeljene od strane žirija i nagrade publike - putem internetskog ocjenjivanja.

Žirijem predsjeda Oliver Dragojević, a ostali članovi su Damir Hoyka, Louisa Vinton, splitski fotograf i profesor likovne umjetnosti Pero Dragičević, te urednik fotografije u Slobodnoj Dalmaciji Matko Biljak.

Pobjednici će biti proglašeni na izložbi u Splitu kojom će se obilježiti Dan obale, koji se obilježava svake godine 25. rujna u mediteranskim zemljama s ciljem promocije značaja i očuvanja obale, a za najbolje osigurane su primamljive nagrade.

U videozapisu pogledajte razgovor s Damirom Hoykom i Anom Skulje Makanić, glasnogovornicom UNPD-a za projekt Coast.