Smanjene razlike u cijenama automobila

Realne cijene novih automobila prilagođene stopi inflacije smanjene su u 24 od 27 zemalja članica za ukupno 2,5 posto, objavila je Europska komisija u godišnjem izvješću.

Lijepo je vidjeti da potrošači u Europi imaju koristi od konkurencije na tržištima novih automobila te da i dalje uživaju pogodnost znatnijeg pada cijena u realnom izrazu, kazao je europski povjerenik za tržišnu utakmicu Joaquin Almunia. Činjenica da su se razlike u cijenama dodatno smanjile pozitivan je pokazatelj prekogranične konkurencije, dodao je.

Najizrazitiji pad cijena zabilježen je u istočnoj Europi, predvođenoj Slovačkom, s padom cijena od čak 17,4 posto. Slijede Bugarska i Slovenija, s padom cijena za 13,5 i 11,6 posto.

Razlike u cijenama za neke modele automobila ostaju, međutim, velike između najjeftinijih i najskupljih zemalja EU-a. Tako je čak 44 posto razlika u cijeni za Fiat Grande Punto/Punto, razlika je 24,4 posto kod Volkswagenova Golfa, dok za modele BMW 320D iznosi 8,7 posto.

Nova pravila EU-a stupila su na snagu u lipnju 2010. s ciljem reforme tržišta tih usluga kako bi se suzbile prakse poput zloporabe garantnih listova proizvođača.