Glamurozan kraj Sarajevo Film Festivala

Film Disati redatelja Karla Markovicsa u austrijsko-njemačkoj koprodukciji proglašen je najboljim u kategoriji igranog filma ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF) koji je zatvoren večeras. Svečanom zatvaranju nazočili su hrvatski predsjednik Ivo Josipović ali i čuvene hollywoodske zvijezde Angelina Jolie i Brad Pitt.

U kategoriji kratkog filma u kojemu se za nagradu natjecalo jedanaest ostvarenja najboljim je proglašen hrvatski Mezanin redatelja Dalibora Matanića a posebnu nagradu u ovoj kategoriji dobio je i Dove sei, amore mio redatelja i scenarista Veljka Popovića.

Za ulogu u pobjedničkom filmu Disati najboljim glumcem proglašen je mladi Thomas Schubert a njemu je nagradu uručila upravo Jolie. Njoj je pak ovom prigodom uručena nagrada počasno Srce Sarajeva za ukupni doprinos filmu i njen ukupni društveni angažman.

Puno vam hvala, izgovorila je vidno uzbuđena Jolie koja je čak zasuzila na pozornici. Trudim se da ne zaplačem i jako sam sretna što sam u ovom nevjerojatnom gradu i ovoj lijepoj zemlji, kazala je Jolie.

Dodala je kako nikada nije radila s tako dobrim glumcima kao u filmu Zemlja krvi i meda koji je režirala i koji tek treba biti predstavljen publici u Veneciji. Vrlo sam počašćena i hvala vam, kazala je Jolie, zahvaljujući se direktoru SFF-a Mirsadu Purivatri.

Najboljom glumicom 17. SFF-a proglašena je Ada Condescu za ulogu u rumunjskom filmu Loverboy, a posebna nagrada žirija pripala je bugarskom filmu Ave Konstantina Bojanova.

Žiri ovogodišnjeg SFF-a u kategoriji dokumentarnog filma najboljim je proglasio ostvarenje redatelja Nedžada Begovića Mobitel.

Ivo Josipović kazao je kako se veseli dolasku u Sarajevo, istaknuvši važnost festivala kakav je SFF jer oni povezuju ljude i doprinose uzajamnom povjerenju.
Na 17. SFF-u prikazano je više od dvije stotine filmova koje su vidjele na tisuće gledatelja, prenosi Hina.