Balet "Grk Zorba" u Splitu

Na splitskim Prokurativama u srijedu će, u sklopu 57. splitskog ljeta, ansambl Baleta te Zbor i Orkestar splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) premijerno izvesti balet Mikisa Theodorakisa Grk Zorba, u koreografiji Istvána Herczoga i pod ravnanjem maestra Harija Zlodre.

Grk Zorba je priča o mediteranskom homo ludensu koji svojom briljantnom životnom filozofijom i ritmom plesa sirtakija stvarnost malenoga grčkog sela pokušava učiniti boljom. Roman je napisao Nikos Kazantzakis, a priča je postala popularna nakon što je snimljen film s Anthonyjem Quinnom i Irenom Papas.

Prvak Baleta zagrebačkog HNK Azamatu Nabiullinu tumači glavnu ulogu. Američkog pisca Johna utjelovit će Artjom Žusov, mladu udovicu Marinu Irina Čaban, a Madame Hortense Albina Rahmatulliona. Kao Yorgos pojavit će se Remus Dimache. Pjevačka solistička uloga povjerena je mezzosopranistici Tereziji Kusanović.

István Herczog ugledni je mađarski plesač i koreograf, koji je najveći dio uspješne karijere ostvario u Njemačkoj. Kritika ističe profinjenost njegova koreografskog stila koji ostvaruje nijansiranu uravnoteženost između klasičnoga i modernog plesa.