Festival Antike

Početkom kolovoza već cijelo desetljeće Umag otvara vrata zaljubljenicima u antiku. Tijekom dva festivalska dana oni neposredno i interaktivno upoznaju običaje svojih predaka s početka nove ere.

Nedaleko od trga svetoga Martina bogato je arheološko nalazište Sepomaja. Brojni opipljivi tragovi svjedoče da je područje sjeverno od Umaga naseljeno od antičkih vremena. Stari su Rimljani itekako zadužili ove prostore.

Domaćini se iznimno ponose edukativnom stranom manifestacije. Posebice se vesele radu s djecom. Mnogi se iz godine u godinu vraćaju u radionice s antičkim predznakom.

Stari zanati, gladijatorske igre, keramičari, mozaičari i slično lijep su odmak od užurbane sadašnjosti. A čini se da su u ono doba vladali i neki puno jednostavniji modni stilovi. Ipak strogo se znalo tko je «gazda», a što dužnost običnih smrtnika - plebejaca. Između ostalog služili su gospodi za gladijatorske igre.

Na sajmu je napravljen i izbor iz tradicijskih Apicijevih i Katonovih recepata. Dašak okusa i mirisa nezamislivo hedonističkih rimskih večera - uz potoke medom zaslađenog vina i obilje začinjenog mesa, ribe.

Kruna svega novootvorena je izložba Iz mora na stol. Umjesto kulinarskim specijalitetima, fundus Muzeja grada Umaga obogaćen je novim arheološkim predmetima. Dakako iz doba anitike - razdoblja na čijim su se izvorima napajali mnogi umjetnici, pokreti i čitava civilizacijska razdoblja.