Muzej soli

Dugo očekivan i neobičan muzej - muzej soli otvorio je svoja vrata posjetiteljima. U njemu se može saznati sve o bijelim kristalićima nužnima za život.

U Muzeju soli kao i u svakom muzeju mogu se pronaći stari alati kojima su se služili još od rimskog doba i sakupljali sol.

Kroz ovu izložbu htjeli smo ljudima približiti način na koji se to radilo nekad i način na koji se to radi danas, kaže Damir Oštrić, direktor Solane Nin.

A nije se mnogo toga promijenilo. Sol se u ninskoj solani dobiva na prirodan način - samim  isparavanjem mora. Prikuplja se ručno.

Berači u ovo doba godine imaju najviše posla. A godina je plodna. Ubrano je dosad oko tri tisuće tona soli. Berba će trajati još mjesec dana, do prve kiše. 

Većina ove soli završit će u domaćim pršutima i srdelama. Ono što traže izvan granice, najviše u dalekom Japanu, cvjetna je sol. Za tihih sunčanih dana rano ujutro ili kasno poslijepodne podignu se na površinu bazena dragocjeni kristalni listići, nalik na latice cijeća. To je cvjetna sol. Ubire se jedino tamo gdje se sol dobiva prirodnim putem.

Branje te soli nije komplicirano, ali se bere pod jakim suncem isključivo ujutro ili navečer. Ako je malo vjetra, cvijet soli tone i nestaje, objašnjava Oštrić.

Nazvana je kavijarom soli ili kraljicom soli jer se proizvodi u idealnim uvjetima i  ograničenim količinama. Kilogram kraljice soli na tržistu stoji oko 300 kuna.

Prirodno obogaćena jodom, kalcijem i magnezijem koristi se za regulaciju probave i opuštanje organizma. Može upiti toksine u kemijski tretiranoj hrani, pa kuhari preporučuju svako jelo začiniti tim morskim draguljem.

Slani cvijet zauzima posebno mjesto u muzeju soli, a jedinstveni muzej, uz park solanu koja je i ornitološki rezervat, u turističkoj ponudi Nina.

Priroda, čisti zrak, jednostavno 'ko god ima stres ili koga uznemiruju krediti u švicarcima neka dođe na solanu  - sve će riješiti, poručuje Marinko Milić, berač soli.