Spomenik Hrvatska pobjeda Oluja 95.

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja na Trgu dr. Ante Starčevića u Kninu predsjednik Ivo Josipović, predsjedik Sabora Luka Bebić i premijerka Jadranka Kosor bili su na otkrivanju spomenika Hrvatska pobjeda Oluja 95. Održali su i kraće prigodne govore.

Iz Knina, mjesta gdje je poražena velikosrpska Miloševićeva politika, poručujem da nikome nećemo dopustiti da revidira hrvatsku povijest i dira u naše svetinje. Slavit ćemo i slavimo vojnoredarstvenu akciju Oluju koja je dovela do kraja rata jer slaveći Oluju, slavimo pobjedu i slavimo mir, rekla je Kosor.

Htjeli bi da zaboravimo pobjedu, prva stvar koja im je na pameti je poništiti, podcijeniti, omalovažiti hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu. Ako održimo to sjećanje, a spomenici služe za sjećanje, a ne samo za gledanje, onda ćemo biti sigurni da nećemo zaboraviti naše vitezove, smatra Bebić.

Oluja je bila odlučni trenutak kada smo obranili svoju čast, svoju slobodu i svoju demokraciju. Svi smo ponosni na sudionike Domovinskog rata. Bilo je i manjih stranica uspješne hrvatske povijesti. Sjetit ćemo se ratnog profiterstva, nepotrebnih zločina, sjetit ćemo se kriminala, rekao je Josipović.

Spomenik su otkrila djeca poginulih hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. U videoprilogu pogledajte svečanost otkrivanja spomenika.

Potom je premijerka Kosor u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 16. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja priredila svečano primanje za ratne zapovjednike vojno-redarstvene operacije Oluja. Prvi dan svečanog obilježavanja zaključio je koncert orkestra OS RH i klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

Uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, premijerka Kosor u Kninu je otvorla gospodarski forum Europska unija - iskoristimo priliku za Hrvatsku.

Predsjednik Josipović obišao je štandove braniteljskih zadruga u parku u Ulici dr. Franje Tuđmana.