Ponajbolji hrvatski dokumentarci u Ičićima

Na ovogodišnjem, devetom festivalu hrvatskoga dokumentarnog filma Liburnia film festivalu (LFF), koji se održava od 24. do 27. kolovoza, bit će prikazano 18 dokumentarnih filmova nastalih u proteklih godinu dana, priopćeno je iz uprave festivala.

Festival, koji se tradicionalno održava na otvorenoj pozornici u lučici u Ičićima pokraj Opatije, i ove godine donosi ponajbolje recentne hrvatske dokumentarce, od kojih su neki već igrali na drugim domaćim i inozemnim festivalima i nagrađivani su, a neki od naslova prikazuju se premijerno.

Za nagradu publike i nagradu stručnog žirija u kojemu su Morana Komljenović, Vladan Petković i Jusuf Šehović natječe se 12 filmova koje je selektor Oliver Sertić odlučio uvrstiti u konkurenciju jer odskaču originalnošću, inovativnošću i kreativnim pristupom.

Izabrani su sljedeći naslovi: "Ratni reporter" (Silvestar Kolbas), "Pjesma za novčić" (Valentina Klasić), "Rock'n'Roll je kriv za sve?" (Dean Lalić), "Čistina" (Vjekoslav Gašparović), "Selo bez žena" (Srđan Šarenac), "Jesam li sretna?" (Vanja Sviličić), "Poplava" (Goran Dević), "Razorubičenje" (Domagoj Matizović, Igor Zelić), "Košarka za sve" (Dijana Bolanča Paulić), "Donžuani: Oprostite gospodična" (Goran Dević), "Moji dobri i lijepi prijatelji" (Davor Kanjir), "Stvarnost je takva kakva je (Hrvatska, zemlja šanse)" (Slaven Žimbrek).

LFF-u u goste ponovno dolazi Restart koji će se predstaviti s dva dokumentarca. Sve to u subotu, posljednjeg dana festivala kada će biti proglašeni i ovogodišnji pobjednici.

Uz filmske, organizatori su pripremili i nekoliko glazbenih poslastica. Tako svake večeri nakon projekcija slijedi glazbeni program na kojem će nastupiti Dubravko Lapaine (Zagreb), Paul Skawinski (London) i Ivan Kovačić Kova (Zagreb), Marinada (Rijeka) i Tigrova mast (Zagreb).