Na Vukovar film festivalu 38 filmova

Na 5. Vukovar film festivalu - festivalu podunavskih zemalja, koji se se održati od 24. do 28. kolovoza u tom gradu - bit će prikazao 38 filmova, a po najavama organizatora, riječ je o najsadržajnijem festivalu dosad s mnogim kulturnim popratnim događajima.

Unutar konkurencije bit će prikazano 26 dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova. Ideja vodilja pri selektiranju filmova bila je odabrati filmove koji angažirano govore o globalnim promjenama i njihovu utjecaju na stanje svijesti današnjega čovjeka.

U glavnom programu bit će prikazano sedam dugometražnih filmova, od kojih organizatori ističu na domaćim ekranima rijetko viđene naslove bugarske i ukrajinske produkcije. Tu je bugarski "Tilt", ljubavna priča u doba tranzicije redatelja Viktora Chouckova, koji će biti gost u Vukovaru. Tu je i ukrajinski "Sreća moja" redatelja Sergeja Loznitsa, nominiran za Zlatnu palmu u Cannesu. Poslastica festivala je austrijski film "Disati", sarajevski pobjednik nagrađen i u Cannesu 2011., priča o kriminalcu rekonvalescentu u potrazi za obitelji.
Tu je i novi film Tomislava Radića "Kotlovina", koji je višestruko nagrađen na festivalu u Puli, a redatelj i glumci pozdravit će vukovarsku publiku.

Među sedam kratkometražnih filmova organizatori ističu rumunjski film "Tiha rijeka" o ljudima koji su u doba komunizma iz zemlje bježali "dunavskim" putem te njemački film "Između neba i zemlje" sa sličnom tematikom. Tu je i srpski film "Stevan M. Živković" sa Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi te nagrađivani hrvatski film "Onda vidim Tanju", čiji će se redatelj Juraj Lerotić "pokloniti publici u Vukovaru".

Podunavski dokumentarni program nikad nije bio jači, kažu organizatori i najavljuju 12 vrsnih filmova te ističu filmove "Zlin - Živuća utopija", "Gospodari Dunava", te "Solartaxi", čiji je redatelj Erik Schmitt gost ovogodišnjega festivala.

U programu "Svijet" bit će prikazan "Jedan dan" redateljice Lone Scherfig, s Anne Hatthaway u glavnoj ulozi, koji se u Vukovaru počinje prikazivati istodobno kao i u kinima Pariza i Londona.

Ove se godine već tradicionalno održava TV sajam na kojem se, u suradnji s HRT-om, okupljaju filmski profesionalci regije. Festival prate i dvije filmske radionice, koncerti, predavanja i drugi događaji, a na kraju će biti dodijeljene i nagrade najboljim filmovima.

Festival će se održati na terasi Agencije za vodne putove, Ružičkinoj kući te u kinu "Borovo", a festivalski filmovi poslije će se prikazivati i u CineStarima diljem Hrvatske.