Josipović traži smjenu Jandrokovića

Predsjednik Republike Ivo Josipović napokon se očitovao o, kako je rekao, 'dramoletu' koji već danima traje vezano uz veleposlanička imenovanja. Smatra kako se radi o nastavku politike uvlačenja predsjednika u predizbornu kampanju. Predsjednik se u više navrata osvrnuo na istupe ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovća. Smatra da je ministar narušio instituciju predsjednika, naštetio ugledu zemlje te se nada da to nije politika Vlade. Na pitanje novinara misli li na smjenu, odgovorio je potvrdno.

Veleposlanici kamen spoticanja Vlade i predsjednika

Bilo bi normalno da premijerka sankcionira ministra koji napada Predsjednika Republike, ne poznaje proceduru imenovanja veleposlanika, te iznosi stvari koje nisu točne, rekao je Josipović. Kazao je kako samo trojici od 15 veleposlanika mandat istječe u rujnu, šestorici je istekao u siječnju ili ožujku, jednom prije godinu dana, a dvojici 2007. Prema zakonu, ministar nije ovlašten predlagati veleposlanike, već je to Vlada. Stoga ću vratiti ministru 'taj kvazi-prijedlog', jer on nije ovlašteni predlagatelj, kazao je Josipović.

Jandroković odgovara: Nisam pogriješio ni za milimetar

Premijerki je poručio da svog ministra instruira o poštivanju normi, a Vladi da poštuje proceduru imenovanja veleposlanika, dakle da pošalje svoj prijedlog uz mišljenje nadležnog saborskog odbora. Najavio je da će se, kada Vladin prijedlog dođe, voditi kriterijima da ugovorni veleposlanici mogu biti samo posebno istaknute osobe, da se mandati neće ponavljati i da će veleposlanici s dužnosti u inozemstvu morati dolaziti na rad u MVPEI.

Ubrzo je odgovorila i premijerka Kosor.