Otvoreni Dani Dioklecijana

Otvorena je tradicionalna kostimirana glazbeno-zabavna priredba Dani Dioklecijana, kojom se podsjeća na vladavinu Dioklecijana u čije je doba prije 1700 godina izgrađena njegova palača u Splitu.

Traje do 22. kolovoza, a tijekom četiri dana car Dioklecijan bit će glumac splitskoga HNK Čedo Martinić, a carica Priska bit će modna kreatorica Anamarija Asanović. Tijekom manifestacije, Split će zaživjeti starim sjajem u bogatom programu u kojem je, među ostalim, predviđeno postrojavanje rimske legije te diplomatski bal u togama, koncerti dalmatinskih klapa u togama, govor cara Dioklecijana Splićanima, borba gladijatora, povorka rimskih vojnika, starorimski nogomet, performanse uličnih zabavljača te drugi glazbeno-zabavni događaji. Najavljeno je i posluživanje starih rimskih jela. 

Na ovogodišnjim 7. danima Dioklecijana sudjeluje, kao i prošle godine, postrojba iz Italije odjevena u drevne odore iz Dioklecijanova doba. 

Dani Dioklecijana pokazuju snagu Splita i naše povijesti, rekao je direktor splitske Turističke zajednice Vedran Matošić, dodajući da će ubuduće Dani Dioklecijana vjerojatno trajati dulje od četiri dana. 

Po njegovim riječima, ubuduće bi Dani Dioklecijana trebali biti povijesni spektakl u sklopu kojeg bi se organizirali simpoziji, seminari i događaji koji bi podsjećali na Dioklecijana te na druge povijesne ličnosti Splita.