"Ime ruže" za nove generacije

Talijanski književnik i filozof Umberto Eco, koji je danas navršio 80 godina, najavio je novu verziju svojega najpoznatijeg romana Ime ruže. Do kraja siječnja objavit će je nakladnik Bompiani.

Eco je odlučio prepraviti Ime ruže i objaviti "laganiju" verziju. Rekao je kako knjigu želi učiniti kompatibilnijom s novim tehnologijama i dostupnijom suvremenim generacijama čitatelja, kako bi je lakše razumjeli i čitali i oni koji čitaju putem digitalnih pomagala, a kojima je originalna verzija prekomplicirana zbog "pregustog" jezika i predugačkih odlomaka.

Knjiga Ime ruže odmah je postala bestseler. Prevedena je na više od 40 jezika, a samo u Italiji prodana je u šest i pol milijuna primjeraka. Uvrštena je među 100 ključnih književnih naslova 20. stoljeća. Francuski redatelj Jean-Jacques Annaud 1986. snimio je i film sa Seanom Conneryjem i Christianom Slaterom u glavnim ulogama.

Talijanskom književniku uskoro će biti odano priznanje u Francuskoj i SAD-u, gdje će u njegovu čast biti objavljen novi tom u biblioteci The Library of Living Philosophers. Sadržavat će zbirku eseja 25 znanstvenika o njegovu akademskom radu, uključujući eseje o romanima koje se smatra integralnim dijelom njegova doprinosa kao filozofa.