Inflacija festivala kulture

U ljetno doba krenu festivali. Festival urbane ili ruralne kulture, autohtonih obrta, filmova, amaterskog kazališta, ojkalica, narodnih popijevki... Nema čega nema. Moglo bi se reći - svako misto svoj festival kulture ima.

U Hrvatskoj vlada prava festivalska epidemija. Problem se javlja kada nešto što nosi naziv festival ima jednoga ili dva izvođača i traje jedan dan. Poput situacije na Zagrebačkim ljetnim večerima - mjuzikl Gala na Festivalu mjuzikla... Rješenje upućeni vide u kulturnoj politici. A nju treba tražiti povećalom.

Iz HAVC-a, koji odlučuje o raspodjeli novca za film, dobivamo podatak da u malenoj Hrvatskoj ima više od 100 filmskih festivala! Ove godine (samo je metropola dobila) dva nova: Festival noir i Fantastic film fest. A na otoku Braču niču poput gljiva poslije kiše - ima ih čak tri. Monotonija u malim mjestima motivirala je i skupinu Opuzenaca da organiziraju festival filma, koji počinje 20. kolovoza.

Pula, Motovun, Zagreb Film, ZagrebDox, Animafest i Vukovar Film festival su festivali koji računaju na stalnu publiku. Od njih nijedan nije u rangu sarajevskog Cannesa. Za koji se, primjerice, izdvaja dva do tri puta veći iznos nego za Pulu. Za  najstariji filmski festival u istarskom glavnom gradu Ministarstvo kulture izdvaja oko 4 i pol milijuna kuna.

Slično je stanje i na glazbenoj pozornici. I dok snimke prepunoga splitskog festivala možemo pronaći jedino u tv-arhivima, vrtoglave brojke posjetitelja naći ćemo na otvorenim pozornicama In-musica, Gardena, Hartere...

Osim što nam tijekom godine donose novitete, pod imenom festival često su upakirane drugorazredne i trećerazredne inozemne glumačke družine. Ako pustite papagaja s jednog kraja placa na drugi ne možete to zvati festivalom, tvrdi Mani Gotovac.

Plavi zub - festival je filmova snimljenih mobitelom, a postoji i festival slame, rakije, pa čak i ne-kulturni festival ambalaže... Hvalevrijedni su i pokušaji kulturnog turizma - koji mnoge županije u svojim strategijama i ne spominju, oni poput Ogulinskog festivala bajke, Srednjovjekovnog festivala, osječkog Pannonia challengea, festivala čipke, klapa... 

Sve je glasniji šapat kako su festivali plodno tlo za pranje novca. Katkad su dobar primjer oni koji fantomski plešu jedno ili dva ljeta. Pa u istoj organizaciji sljedeće godine plešu pod novim, maštovitim ili manje maštovitim imenom.