Za sve te besmislene ratove nisu krivi vojnici, već politike

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u akvatoriju otoka Svetog Andrije, u sredini pulske luke, prisustvovao je svečanosti polaganja spomen-ploče u more na mjesto potonuća zapovjednoga broda Viribus Unitis, čime je odana počast poginulim prvim hrvatskim mornarima i prvom zapovjedniku Hrvatske ratne mornarice admiralu Janku Vukoviću Podkapelskom.

Bojni brod Viribus Unitis potopljen je u pulskoj luci na kraju Prvoga svjetskog rata 1. studenog 1918. godine, a tonući u more sa sobom je povukao nekoliko stotina mornara.

Predsjednik Josipović rekao je kako je odavanje počasti žrtvama davnih ratova prilika da se prisjetimo i davnih bitaka, ali i Domovinskog rata u kojem smo izborili slobodu i nezavisnost te da se pogledom u budućnost spriječe politike koje vode u ratove.

Kao građani možemo učiniti mnogo, zagovarati one politike i političare koji su spremni pružiti ruku, koji znaju zaštititi svoje nacionalne interese, i to suradnjom, prijateljstvom, mirom s ljudima drugih nacionalnosti, drugih država i drugih vjera - poručio je Josipović te dodao kako je siguran da na ovim prostorima postoje ljudi dobre volje koji, sjećajući se žrtava, gledaju s pouzdanjem u budućnost, koji vjeruju u mir kako bi se izbjegle takve tragedije.
 
Svi smo spremni za svoju domovinu dati sve, a najviše što možemo dati ne samo za domovinu nego i za ljude jest mir. Stoga je to prigoda da se prisjetimo svih besmislenih, štetnih i groznih ratova za koji nisu krivi vojnici, već politike koje su narode i ljude tjerale u rat i donijele neizmjerna stradanja generacija tijekom povijesti, zaključio je Josipović.

Uz izaslanstva pričuvnih časnika Slovenije, Austrije i Hrvatske na svečanosti je bio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske pukovnik Drago Lovrić, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Istarske županije brigadir Ljubomir Cerovac i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Predsjednik Josipović prije svečanosti bio je na svetoj misi koju je predvodio porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan te obišao Mornaričko groblje u Puli.