Posjet Angele Merkel Hrvatskoj

U prvi službeni posjet našoj zemlji stigla je njemačka kancelarka Angela Merkl koju je na zagrebačkome aerodromu dočekao potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Njemačku je kancelarku ispred Banskih dvora na zagrebačkome Gornjem gradu dočekala predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor. Potom su se dvije predsjednice vlada povukle na razgovor nasamo, a potom je uslijedio i sastanak dvaju izaslanstava.

Po svršetku razgovora, Kosor i Merkel održale su zajedničku konferenciju za novinare koju donosimo u cijelosti u videoprilogu.

Kosor je pojasnila da su razgovarale o mogućim investicijama u energetici i infrastrukturi, odnosno naporima za uklanjanje zapreka za investitore. Istaknula je da je na razgovorima bio i ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Premijerka je rekla da Merkel ima potporu Hrvatske za jačanje fiskalne odgovornosti u Europskoj uniji. Naglasila je da je ove godine povećan broj dolazaka njemačkih turista za 14%. Dodala je da Hrvatska podupire BiH, Srbiju i Makedoniju na putu u Uniju.

Merkel je navela da se pojedine investicije dogovaraju među tvrtkama, no da države utječu da uvjeti budu transparentni. Uz bolji pravni okvir koji investitoru daje sigurnost i suradnja će biti bolja. Kurs kojim ide Hrvatska je nadasve dobar. Hrvatska je primjer da svaka zemlja u regiji može postati član Europske unije, zaključila je.

Upitana o Libiji, Merkel je izjavila kako libijskom vođi Moameru Gadafiju moć izmiče i naglasila kako međunarodna zajednica sada ima zadaću angažirati se u izgradnji demokracije u Libiji.

Njemačku kancelarku potom je na Pantovčaku primio i predsjednik Republike Ivo Josipović. Razgovarali su o regiji. Regija i dobri, kvalitetni odnosi u regiji, europska budućnost svih zemalja u regiji je strateški interes. Europa neće biti potpuna bez svih zemalja regije, rekao je. 

Bilateralni odnosi Njemačke i Hrvatske su zaista jako, jako dobri. Čestitam Hrvatskoj na uspjehu kojeg je postigla jer gotovo da je postala punopravnom članicom Europske unije. To je zahtijevalo strašno velike napore, no uspjela je. To je vrlo bitno za ostale zemlje u regiji, koje također to žele, da vide kako se to može i da to gledaju kao uzor, rekla je Merkel. 

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor priredila je na kraju posjeta svečanu večeru za svoju njemačku gošću. Merkel je navečer otputovala za Beogradu. 

Premda Hrvatsku i Njemačku vežu iznimno prijateljski politički odnosi, to je tek drugi službeni posjet nekog njemačkog kancelara Hrvatskoj.

Ekskluzivni intervju s Angelom Merkel

Angela Merkel prije samog dolaska HTV-u je dala ekskluzivni intervju koji možete pogledati u videoprilogu. Izjavila je kako će u Zagrebu razgovarati o jačanju gospodarskih veza i dodala da će gospodarski kontakti Njemačke i Hrvatske ojačati sada kada je Hrvatska praktički članica EU-a.

Presjek hrvatsko-njemačkih odnosa

Njemačka je bila prva članica Europske unije koja je priznala neovisnu Hrvatsku, a angažman tadašnjega kancelara Helmuta Kohla i ministra vanjskih poslova Hans-Dietricha Genschera uvelike je pridonio da Hrvatska bude prihvaćena kao novi međunarodni čimbenik. Njemačka nam je jedan od najvažnijih vanjskotrgovačkih partnera, također vodi i po izravnim ulaganjima, turističkim posjetima, financijskoj i bankovoj suradnji te tehničkom razvoju.

Zanimljivi njemački projekti u Hrvatskoj

Njemačka je, nakon Italije, drugi po veličini trgovinski partner Hrvatske s ukupnim iznosom od oko 2,6 milijarda eura. Mjereći po izravnim inozemnim ulaganjima, Njemačka među inozemnim partnerima Hrvatske zauzima treće mjesto, iza Austrije i Nizozemske.

U videoprilogu pogledajte konferenciju za novinare u cijelosti: