EU i problem s Kosovom ne idu zajedno

Njemačka vidi budućnost Srbije u EU i učinit će sve da taj put uspješno svlada. Izjavila je to njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem u Beogradu. Tadić je kazao da Srbija ne traži umjetni put ka članstvu - nego jednake standarde kao i za druge zemlje. Dodao je kako Srbija želi riješiti sve sukobe u regiji. Merkel je istaknula da je nezamislivo da se završe pregovori EU-a sa Srbijom, a da zatim postoji problem oko Kosova.

Tadić je kazao da Priština jednostranim potezima mijenja situaciju na terenu. Očekujemo jasno stajalište EU-a. Neprihvatljivo je da se nagrađuje onaj koji provodi nasilje, poručio je Tadić. Dodao je kako Srbija želi nastaviti dijalog, jer se samo kroz dijalog može postići dugoročno i održivo rješenje. Znam da se problemi ne mogu riješiti preko noći, ali vjerujem da je te političke probleme i probleme s trgovinom moguće riješiti, izjavila je Merkel.


Veliki potencijali za gospodarsku suradnju sa Srbijom

Angelu Merkel sinoć je u beogradskoj zračnoj luci dočekao srbijanski premijer Mirko Cvetković, s kojim je nakon Tadića razgovarala u zgradi srbijanske vlade. Ocijenila da postoje veliki potencijali daljnjeg razvoja gospodarske suradnje između dvije zemlje, istaknuvši kako je upoznata s pozitivnim iskustvima njemačkih ulagača u Srbiji. Njemačka kancelarka istaknula je da postoje veliki potencijali za daljnji razvoj suradnje prije svega u području infrastrukture i energetike, posebice obnovljivih izvora energije, te dodala kako Srbija treba posvetiti posebnu pozornost razvoju malih i srednjih poduzeća.

Premijer Cvetković upoznao je njemačku kancelarku s reformskim zakonima donesenim u okviru procesa pridruživanja Srbije Europskoj uniji, makroekonomskom situacijom u Srbiji, kao i reformama koje je srbijanska vlada do sada provela u cilju poboljšanja investicijskog ozračja. Njemačka je najveći vanjskotrgovinski partner Srbije i jedan od najvažnijih investitora. Njemačke kompanije već godinama uspešno posluju u Srbiji i one su najbolja preporuka budućim ulagačima, kazao je Cvetković.

Merkel i Cvetković su, kako je priopćeno iz srbijanske vlade, na sastanku zaključili kako su Njemačka i Srbija iznimno važni politički i gospodarski partneri.

Prije susreta s Tadićem njemačka se kancelarka sastala s Ružicom Đinđić udovicom ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića te stipendistima Fonda "Dr. Zoran Đinđić". 

Merkel je jučer posjetila Hrvatsku. Između ostalog, rekla je da kurs kojim ide Hrvatska je nadasve dobar. Hrvatska je primjer da svaka zemlja u regiji može postati član Europske unije. Hrvatska je uspjela. To je vrlo bitno za ostale zemlje u regiji, koje također to žele, da vide kako se to može i da to gledaju kao uzor, rekla je Merkel.