Bez istine nema pomirbe

Moramo znati istinu o svakom zločinu. Hrvatska Vlada nastoji da se svi procesi vezani i za komunističke zločine otvore, da se o njima progovori i da se o njima otvore procesi.

Istaknula je to premijerka Jadranka Kosor u Maclju ispred spomen-crkve Muke Isusove gdje je otkrila spomen-ploču u znak sjećanja na žrtve komunističkog režima stradale na Maclju.

Naglasila je kako će se ove godine, uz prvo obilježavanje u Hrvatskoj Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, postaviti spomen-ploče na nekoliko mjesta u zemlji, a u Maclju u sjećanje na ljude koji su bili ubijeni bez suđenja, suda i bez prava na obranu.

Napravili smo veliki važan korak naprijed, jer bez sjećanja i prava na sjećanje i prave istine, s kojom se svatko od nas treba suočiti, nema ni konačne ni prave pomirbe. To je nužno za budućnost, rekla je Kosor.

Neka zaborav nikada ne prekrije zločin

Molitvu za žrtve komunističkog režima stradalih na Maclju vodio je župnik fra Vlado Mustać.

Premijerka je otkrila i spomen-ploču pred bivšim kazneno-popravnim domom u Staroj Gradiški. Neprekidno baratanje činjenicama važno je kako bismo imali pravi temelj za put u budućnost, jer je povijesna pravda znati što se, gdje i u koje vrijeme događalo, rekla je Kosor.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je i u Đakovu te Dubrovniku.

U Đakovu su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod "Glave koja tone", spomenika žrtvama komunizma Đakova i Đakovštine. Spomenik je postavljen na tzv. Parokovoj livadi, gdje je masovna grobnica u kojoj je oko stotinu žrtava komunističkog režima pogubljenih nakon ulaska partizana u Đakovo u travnju 1945. godine.

U Dubrovniku je otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na dubrovačkog studenta Stjepana Wollitza koji je ubijen 1947. godine pored gimnastičke dvorane dubrovačke gimnazije od pripadnika tadašnjeg jugoslavenskog komunističkog režima.