Premijera "Kralja Edipa" u Dubrovniku

U parku Umjetničke škole u Dubrovniku izvedena je večeras Sofoklova tragedija Kralj Edip, treća dramska premijera 62. Dubrovačkih ljetnih igara, koja je 21. kolovoza otkazana zbog ozljede tumača glavne uloge Mislava Čavajde.

Sofoklova Kralja Edipa na scenu je, nakon 34 godine, postavio Eduard Miler, ugledni slovenski redatelj s dugogodišnjim radom u Njemačkoj i drugim zemljama regije, kojemu je to ujedno prva režija na Igrama. Iza Milera je više od stotinu režiranih predstava i mnoštvo međunarodnih nagrada, a nedavno je imenovan na mjesto umjetničkog ravnatelja Slovenskog narodnog gledališča Drama u Ljubljani.

Na konferenciji za novinare održanoj prošloga tjedna u Dubrovniku u povodu premijere, Miler je naglasio kako raditi Kralja Edipa u ambijentalnom prostoru nije samo izazov, nego privilegij.

U ulozi Edipove majke Jokaste pojavljuje se Doris Šarić Kukuljica. Tiresija igra Vili Matula, Kreonta Livio Badurina, svećenika Dražen Čuček, pastira Vladimir Dulić, glasnika Jelena Lopatić, a u dramskom zboru pojavljuju se studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba. Dramaturginja predstave je Žanina Mirčevska, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Marita Čopo, autor glazbe je Frano Đurović, a koreograf Ivan Peternelj.