Dodjela nagrade "Orlando"

Spuštanjem zastave s Orlandova stupa, točno u ponoć, završile su 62. dubrovačke ljetne igre. U proteklih šest tjedana više od dvije tisuće umjetnika na 15 lokacija izvelo je 75 dramskih, glazbenih, filmskih, likovnih i plesnih programa. Dodijeljena je i nagrada Orlando.

Orlanda za najbolje dramsko ostvaranje dobio je Mislav Čavajda za naslovnu ulogu u predstavi Kralj Edip, a za glazbeno ostvarenje klarinetistica Marija Pavlović za koncert s komornim sastavom milanske Scale.

Nagrada Orlando utemeljena je 1976. godine s namjerom da se istaknu doprinosi Dubrovačkim ljetnim igrama mlađih umjetnika tadašnje države. Prvi pokrovitelj bio je tadašnji Vjesnikov mjesečnik Izbor. Prestankom izlaženja tog časopisa, pokroviteljstvo je 1992. preuzeo HRT.

Nagradu za ratnu 1992. godinu, ratnog Orlanda, dobio je Radio Dubrovnik, koji je 10. srpnja 1992. u gradu bez struje organizirao simbolično otvaranje Igara, uz svjetlost svijeća na ulicama i prozorima, samo u svom programu u eteru, što su mogli pratiti oni koji su tada ostali u gradu. 

Nagrada je postigla ugled i svaki od dobitnika je rado ističe u svojoj biografiji.  Dubravka Tomšić–Srebotnjak, rođena Dubrovčanka, istaknuta svjetska glazbena umjetnica, nagradom je ovjenčana dvaput, 1979. i 2005. godine.