"Kotlovina" pobjednik VFF-a

Najbolji dugometražni film na 5. vukovarskom filmskom festivalu je hrvatski film Kotlovina, redatelja Tomislava Radića, a on je osvojio i prvu nagradu publike.

"Kotlovina" je film hrvatske proizvodnje i svjetske kvalitete, duhovita i slojevita studija naših karaktera i mentaliteta. Film Tomislava Radića osvaja konceptom, redateljskom izvedbom i briljantnim glumačkim ostvarenjima, stoji u obrazloženju žirija u kojemu su bili književnica Vedrana Rudan, filmski kritičar Dean Šoša te scenarist i redatelj Ognjen Sviličić.

U kategoriji kratkometražnih filmova prvonagrađeni je rumunjsko-njemački film Tiha rijeka, redateljice Ance Mirune Lazarescu, dok je nagradu za najbolji dokumentarni film osvojio češko-slovački film Gradonačelnik protiv bijele smrti, redateljice Erike Hnikove.

Ovogodišnji Vukovar film festival trajao je od 24. do 28. kolovoza, a na njemu je prikazano 38 filmova od kojih je 26 bilo u službenoj festivalskoj konkurenciji.

Proteklih dana u sklopu festivala održana je i Dunavska scenaristička radionica pod vodstvom dramaturginje i scenaristice Irene Krčelić, u sklopu koje su mladi snimali dokumentarac o pet festivalskih dana, kao i TV sajam uz sudjelovanje televizijskih ekipa iz zemalja regije.