Zoom predstavlja Ivanu Mueller

Predstavom Ivane Mueller While we were holding it together u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku otvoren je Zoom festival u Rijeci. Predstava je na neki način manifestna predstava Ivane Mueller u kojoj je sadržana većina problema koji je zanimaju u kazalištu.

Ivana Mueller predstavit će se i s još dvije najnovije predstave - 60 minuta oportunizma, koja balansira između komedije i poezije dok se bavi temom živog nastupa, te Partitura gdje su izbrisane granice između izvođača i publike.

Ta koreografkinja, umjetnica i autorica tekstova većinu karijere ostvarila je u Nizozemskoj i Francuskoj. Izražava se u različitim medijima, plesnim i kazališnim izvedbama, instalacijama, tekstovima, video i audio radovima, vođenim turama i internet radovima. Tema radova najčešće je tijelo i njegova reprezentacija, zatim prostor imaginarnog i imaginacije, pitanje autorstva i odnos između izvođača i gledatelja. Trenutno živi u Parizu i Amsterdamu.

Dječji program je novost ovogodišnjeg Zoom festivala jer će osim predstave Partitura, Zoom ugostiti i riječku skupinu Malik s predstavom 13 zadataka za budućnost nastalom pod vodstvom Mile Čuljak. Na programu ovogodišnjeg Zoom festivala nalazi se program i riječke skupine Prostor plus s predstavom WARP 3 na kojoj surađuju različite generacije izvođača.

U goste dolaze i dvije slovenske predstave - Što nas je više to smo prije na cilju, dokumentarna predstava u kojoj se isprepliću različita mnijenja i pogledi na pitanje identiteta, identifikacije i osobnog imena te predstava Frozen Images skupine Wanda & Nova deViator koja u formi koncerta propituje našu hiperseksualiziranu stvarnost, pornofiksaciju i fetišizaciju zbilje.

Na programu se nalazi i predstava Hot Lollipop Lijljane Tasić i Dušana Bročića koju je kritika proglasila za najinteresantniju plesnu predstavu u Srbiji u proteklih nekoliko godina.

Festival Zoom, koji kombinira različite umjetničke tehnike, medije, metode i izričaje, traje do 4. rujna. Program su financijski podržali Europska komisija, Ministarstvo kulture RH, Primorsko-goranska županije i Grad Rijeka. Organizator programa je udruga Drugo more.