Sanader optužen za ratno profiterstvo

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuo prvu optužnicu protiv Ive Sanadera. Bivši premijer je optužen je za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije. Optužen je da je 1994. i 1995. od Hypo banke tražio i dobio proviziju od 3,5 miljuna kuna jer je posredovao da MVP dobije kredit za kupnju zgrada veleposlanstava. USKOK je u optužnici predložio oduzimanje protupravno stečenih sredstava.

Istraga protiv Sandera u ovom slučaju pokrenuta je početkom ožujka ove godine, nakon što je austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu, na zahtjev DORH-a, predalo iz Hypo banke izuzetu dokumentaciju povezanu s mogućim zlouporabama prilikom pregovora i zaključenja ugovora o kreditu. Sumnja se da je Sanader proviziju dogovarao s Wolfgangom Kultererom i Guenterom Striedingerom, bivšim čelnicima banke koji su se našli pod istragom austrijskih tijela kaznenog progona.

Inače, protiv Sanadera USKOK je pokrenuo istragu vezano za pet afera. Najveća je ona vezana uz Inu, u kojoj se tereti da je dobio 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u predao upravljačka prava u Ini. Sumnjiči se i u slučaju Fimi medije, za izvlačenje više od 100 milijuna kuna iz ministarstava i javnih poduzeća. Sanader se za zloporabu položaja i ovlasti tereti i u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a s Diokijem. Bivši premijer, koji je u istražnom zatvoru u Remetincu, odbacio je sve optužbe te najavio da će se aktivno braniti.