Sotinski grobovi iz željeznog doba

Tijekom probnih arheoloških istraživanja na lokalitetu Vašarište u Sotinu kod Vukovara arheolozi su pronašli 15 paljevinskih grobova datiranih u početak željeznoga doba (8. stoljeće prije Krista), tri rimska paljevinska i kosturna groba te ostatke rimske ceste i objekata iz avaro-slavenskoga razdoblja. Ove je godine istražena površina od 1000 četvornih metara.

U ranoželjeznodobnim grobovima nalazio se bakreni i željezni nakit, a u svakom grobu i pet do 12 keramičkih posuda, od urni, preko kantharosa - manjih posuda koje su sadržavale piće i hranu za pokojnika.

Arheološko istraživanje u Sotinu već četvrtu godinu zajednički provode Institut za arheologiju i Gradski muzej Vukovar u okviru projekta Razvoj i mobilnost protopovijesnih zajednica naseljenih na tlu kontinentalne Hrvatske.

Ovogodišnja istraživanja traju 14 dana i završavaju krajem ovoga tjedna. Svi nalazi naći će mjesto u Gradskom muzeju Vukovar, a neki su već određeni da budu dio stalnoga arheološkog postava koji će se formirati po završetku obnove vukovarskog muzeja.