Počeo festival kazališta lutaka

Predstavom In Retrospect plesno-lutkarske kazališne družine LOCO7 newyorškog Kazališta La MaMa na Sceni Travno u Međunarodnom centru za usluge u kulturi večeras je počeo Međunarodni festival kazališta lutaka PIF. Festival će ove godine ugostiti 21 lutkarsku predstavu, što je, unatoč smanjenim financijskim sredstvima otprilike na jednakoj razini kao prošle godine.

Festival su u malom zajedničkom lutkarskom peformansu otvorili ministar kulture Jasen Mesić i Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, uz pomoć Livije Kroflin, urednice službenoga festivalskog programa.

Na PIF-u sudjeluju već afirmirani autori s proslavljenim predstavama, ali se pozornost daje i mladim lutkarima s novim projektima. U Zagreb dolaze lutkari iz BiH, Bugarske, Češke, SAD-a, Slovenije, Slovačke, Velike Britanije, Belgije, Mađarske, Italije, Francuske i Hrvatske.

Urednica službenog programa PIF-a Livija Kroflin izdvojila je dvije predstave koje, napomenula je, slave lutke, lutkarstvo i animaciju. To su Ribar i zlatna ribica Državnog kazališta lutaka Vidin iz Bugarske, modernistička adaptacija popularne bajke i Palčica Starog kazališta Karola Spišaka iz Slovačke, koju je Kroflin ocijenila vrhunskim umjetničkim djelom.

Iz Hrvatske na festivalu sudjeluju Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke, Gradsko kazalište lutaka iz Splita, Zagrebačko kazalište lutaka, te sa svojim završnim studijskim radovima studenti glume i lutkarstva s Umjetničke akademije iz Osijeka.

Festivalska događanja održavat će se na Sceni Travno, u Dječjem kazalištu Dubrava, Zagrebačkom kazalištu lutaka, Dječjem vrtiću Travno, Kazalištu Komedija.