Za ulazak u EU 57% građana

Na referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju izašlo bi 70% građana. Od njih bi 57% glasovalo za ulazak, 37% bilo bi protiv, a neodlučno bi bilo 6%. Kada bi se brojke primijenile i na neizašle građane na referendum, ispada da bi za ulazak glasovalo 53% građana, a 40% protiv. Pokazuju to rezultati istraživanja javnog mišljenja koje je za potrebe Delegacije EU-a u Hrvatskoj provela agencija Ipsos Puls neposredno nakon završetka pristupnih pregovora. Predstavili su ih šef delegacije EU-a u RH Paul Vandoren i Dragan Bagić iz agencije Ipsus puls.

Potpora ulasku u EU je stabilna i od 2003. je oko 50%, objasnio je Bagić. Uopće ne sumnja, kao i Vandoren, u pozitivan ishod referenduma na koji je spremno izaći više građana nego na parlamentarne izbore.

Istaknuo je da oko ulaska Hrvatske u EU ne postoje duboke društvene podjele. Prema njegovim riječima ne postoji skupina koja je dominatno za ili protiv članstva Hrvatske u Uniji. Neke skupine su više, a neke manje sklone podržati ulazak u EU, no te razlike nisu značajne, rekao je Bagić.

Ovo najnovije ispitivanje pokazalo je da građani Hrvatske nakon ulaska u EU očekuju znatna poboljšanja na području vladavine prava, zaštite okoliša i obrazovanja, ali se pribojavaju daljnjeg pada standarda zbog očekivanog porasta cijena. Što se tiče znanja o Europskoj uniji, građani bi, školskim rječnikom govoreći, jedva dobili dvojku jer je njih svega 50,2% prošlo na testu znanja o EU-u.

Veleposlanik Vandoren izrazio je zadovoljstvo potporom hrvatskih građana ulasku u EU. Također je ocijenio da se Hrvati, kada je u pitanju ratifikacija pristupnog ugovora u 27 europskih parlamenata, ne moraju pribojavati umora članica EU-a od proširenja. Umor od proširenja je mit. Vjerujem da je većina europskih građana za ulazak Hrvatske u Uniju, rekao je Vandoren.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je istraživanje Delegacije EU-a u Hrvatskoj potvrdilo podatke Vlade da je potpora hrvatskih građana ulasku zemlje u EU stabilna i kreće se između 55 i 60%.