Cjelovita slika hrvatskog ekspresionizma

U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu sinoć je otvorena izložba "Strast i bunt - ekspresionizam u Hrvatskoj", na kojoj su prvi put sveobuhvatno obrađeni i predstavljeni hrvatski doprinosi tom važnom umjetničkom pokretu.

Na tom prvom velikom ovojesenskom kulturnom događaju u Zagrebu, izložbi koja kroz tristotinjak izložaka pokazuje isprepletenost različitih umjetničkih područja u tom razdoblju, likovnosti, književnosti, kazališta, filma, plesa i glazbe, okupile su se mnoge osobe iz političkog i kulturnog života, a otvorio ju je predsjednik Ivo Josipović.

Ekspresionizam je nastao kao prosvjed protiv krize i stanja nakon Prvog svjetskog rata, rekao je Josipović izražavajući uvjerenost kako Hrvatska i danas ima dovoljno 'strasti i bunta' da kulturno i gospodarski usmjeri Hrvatsku u sam vrh Europe.

Pohvalivši dosadašnje izložbene projekte Klovićevih dvora, ministar kulture Jasen Mesić rekao je kako je važno što Ministarstvo kulture podupire projekte koji, uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pokazuju da pripadamo europskom kulturnom krugu.

Vesna Kusin, ravnateljica Galerije Klovićevi dvori, ocijenila je da je izložba najznačajniji ovogodišnji nacionalni projekt Klovićevih dvora. Autor koncepta izložbe Zvonko Maković istaknuo je kako je tek na toj izložbi prvi put jasno prikazano kako je ekspresionizam ulazio u sva umjetnička područja i kako su ta područja međusobno bila čvrsto povezana.

Izložba je otvorena do 6. studenog.