Hrvatska 76. po konkurentnosti

Hrvatska je ove godine zauzela 76. mjesto među 142 zemlje svijeta na ljestvici globalne konkurentnosti, što je poboljšanje za jedno mjesto u odnosu na lani, objavilo je Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK) prema podacima godišnje ljestvice Svjetskog gospodarskog foruma.

Pomicanje za jedno mjesto nije nažalost pokazatelj napretka hrvatske konkurentnosti, nego dokaz stagnacije, nakon pada u razdoblju od 2007. kada smo bili na 57. mjestu, ocijenio je predsjednik NVK Ivica Mudrinić.

Na vrhu ljestvice i dalje su visokorazvijene zemlje poput prve Švicarske,  Singapura, Švedske, Finske i SAD-a. Hrvatska je i ove godine u okruženju država jugoistočne Europe - Crne Gore na 60. mjestu, Bugarske na 74., Rumunjske na 77., Albanije na 78., Makedonije na 79., Srbije na 95. te BiH na 100. mjestu.

Iako je nepovoljni trend, nakon što je Hrvatska lani pala za pet mjesta, ove godine zaustavljen, Mudrinić ističe kako se nedostaci koji vuku Hrvatsku dolje kao i komparativne prednosti ponavljaju iz godine u godinu. I dalje najlošije ocjene dobivaju rad institucija, efikasnost tržišta roba i tržišta rada kao i makroekonomska stabilnost, dok su nam prednosti tehnološka spremnost, infrastruktura, zdravstvo i primarno obrazovanje.

Hrvatska je tek na 140. mjestu po ocjeni razine i učinka poreza, na 139. po troškovima poljoprivredne politike, 138. po pravnom okviru za strana ulaganja, 137. u odnosu na teret Vladine regulative, a 134. po suradnji poslodavaca i radnika. S druge strane visoko smo plasirani, na 14. mjestu, prema broju pretplatnika mobitela, na 21. s obzirom na vrijeme potrebno za osnivanje poduzeća, na 24. po broju fiksnih telefonskih linija te na 27. po kvaliteti cesta.

Istraživanje o globalnoj konkurentnosti temelji se na anketi među 14.000 poslovnih ljudi širom svijeta te na statističkim pokazateljima za 2009. i 2010. godinu, a u Hrvatskoj je u anketi sudjelovalo 97 gospodarstvenika.
Po mišljenju naših gospodarstvenika, najproblematičniji faktori za poslovanje u Hrvatskoj su neefikasnost javne uprave, korupcija, često mijenjanje zakonske regulative te porezne stope.
Indikativno je da se ti podaci poklapaju s našim čestim prijedlozima za poboljšanje konkurentnosti, kaže Mudrinić podsjećajući da NVK stalno traži strukturne promjene na području tržišta rada i produktivnosti, u radu institucija (posebice javne uprave i sudstva), makroekonomske stabilnosti, tržišta roba te inovativnosti i obrazovanja.

Zbog višegodišnjeg pada konkurentnosti, nužno je odmah kreirati i ubrzano provoditi gospodarske politike koje će podizati konkurentnost na svim razinama, ističe Mudrinić te upozorava da više nema vremena za čekanje - danas se odlučuje kako će se u Hrvatskoj živjeti za 5, 10 ili 15 godina.