Izložba Ante Kaštelančića

Umjetnički opus slikara Ante Kaštelančića svečano je predstavljen večeras u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu retrospektivnom izložbom koja obuhvaća stotinjak djela toga jednog od važnijih hrvatskih slikara druge polovice 20. stoljeća, kojom Umjetnički paviljon otvara svoju jesensku izložbenu sezonu.

Ta je izložba dokaz bogatoga likovnog života grada Zagreba, rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević otvarajući izložbu.

Osvrnuvši se na bogatu kulturnu ponudu grada Zagreba, naglasila je kako se Grad Zagreb ponosi ne samo aktivnostima Umjetničke galerije, već i politikom svih zagrebačkih kulturnih institucija. Vjerujem da će ova kulturna jesen biti doista bogata, dodala je.

Na izložbi je predstavljeno 101 Kaštelančićevo djelo u vlasništvu dijelom obiteljske zbirke u Zagrebu i Podstrani te više galerija i muzeja u Zagrebu, Splitu, Zadru, Šibeniku i drugdje, kao i mnogih privatnih kolekcionara.

Riječ je o umjetniku koji je ostavio bitan pečat i koji je obilježio hrvatsku kulturnu scenu onog vremena, kazao je Vuković te naglasio kako je Kaštelančić svojim opusom popunio prazninu između dvojice važnih hrvatskih slikara, Ignjata Joba i Ede Murtića.