Fenomen zviždača na Zagrebi! Festivalu

Glavna tema ovogodišnjega Zagrebi! Festivala fenomen je zviždača i njihov doprinos javnom interesu. Festival je najavio jedan od najpoznatijih svjetskih zviždača Jeffrey S. Wigand.

Ako sam išta naučio u sedamdeset godina života, to je da treba vjerovati u snagu istine i da radeći dobro radimo za dobrobit društva, rekao je Wigand. Moj dolazak u Zagreb sjajna je prilika da s ljudima podijelim svoja iskustva, sudjelujem u stvaranju pravoga demokratskoga društva i poručim im da, i kada izgleda kao da nema nikakve nade, ne smiju izgubiti vjeru u istinu, istaknuo je glavni festivalski gost.

Wigand je bivši potpredsjednik odjela za istraživanje u američkoj duhanskoj tvrtki Brown&Williamson, koji je javnosti otkrio kako duhanska industrija aditivima pojačava ovisnost o cigaretama, čime sebi osigurava veliku zaradu. Svjetsku slavu stekao je nakon što je njegova životna priča prikazana u filmu Probuđena savjest Michaela Manna.

Taj doktor znanosti, koji se danas diljem svijeta bori protiv pušenja te za transparentnost i etičnost u poslovanju korporacija i javne uprave, na Festivalu će 10. rujna održati predavanje "Inside the Insider" i sudjelovati na okruglom stolu zajedno s hrvatskim 'zviždačima'.

Nazvan "Istina bez straha - Je li bilo toga vrijedno", okrugli stol će se baviti današnjom pozicijom zviždača, zakonskom podrškom, kalvariji koju su prošli i perspektivana za budućnost. Na njemu će sudjelovati, među ostalim, Srećko Sladoljev iz Imunološkog zavoda, Robert Matijević iz Carine i Ankica Lepej.

Na Festivalu će se predstaviti francuska plesna skupina Beau Geste, u suradnji s Dokukinom prikazati dokumentarno-filmski program na temu zviždača. Na otvorenju kao posveta slavnom performansu Toma Gotovca Volim Zagreb, bit će otkriven privremeni spomenik Krešimira Katušića posvećen Gotovcu.  

U videoprilogu pogledajte kakve su sudbine zadesile naše najpoznatije zviždače i razgovor s Jeffreyem S. Wigandom.