Počeo Festival svjetskog kazališta

Deveti Festival svjetskog kazališta sinoć je otvorio miljenik zagrebačke publike, berlinski redatelj Thomas Ostermeier, koji gostuje s radikalnom interpretacijom Shakespeareova Othella.

Ugledni njemački redatelj oduševio je publiku u ZKM-u inovativnim iščitavanjem klasika te aktualizacijom arhetipske pripovijesti o ljubavi, strasti i izdaji.

Umjetnički ravnatelji Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan, otvarajući Festival istaknuli su da se 9. godinu zaredom Zagreb u rujnu pretvara u europsku kulturnu metropolu zahvaljujući predstavama koje nisu komercijalni hitovi, nego sam vrh svjetske kazališne umjetnosti. 

Ostermeier je izrazio zadovoljstvo velikim ineteresom za svoju predstavu, za koju se večeras u ZKM-u tražila karta više, te posebno činjenicom da je izvedbu pogledao predsjednik Ivo Josipović sa suprugom.

Do 27. rujna na pozornicama Zagrebačkog kazališta mladih, Hrvatskog narodnog kazališta i Gavelle bit će prikazani neki od najvećih aktualnih hitova iz svjetskih metropola.

Među prijateljima festivala je i hvaljeni flamanski umjetnik Jan Fabre. Redatelj, koreograf, scenograf i autor teksta, prikazat će autorsku viziju mita o Prometeju, jednom od prvih buntovnika koji krade oganj od Zeusa i donosi ga ljudima.

Prvi put u Hrvatskoj gostuje nizozemski redatelj Ivo van Hove, jedna od ključnih figura novoga teatra. Svojim originalnim spojem dramskog, videa i filma snažno je utjecao na cjelokupnu svjetsku scenu. Predstava Opening night, prema kultnom filmu Johna Cassavetesa, poziva publiku na uzbudljivu interakciju. Sudjelovat će na glumačkoj probi, a zatim i u snimanju filma uživo.

Iz bečkog Burghteatra stiže Dorian Grey u režiji Bastiana Krafta, novoga glasa njemačkog kazališta. Viktorijanski roman o strahu od starenja pretočen je u suvremenu priču o opsesiji izgledom i savršenim tijelom. Riječ je o worholovskom performansu u kojem se slika Doriana Greya umnožava do neslućenog broja kopija.

U finalu nas očekuje Gardenia belgijskog koreografa i redatelja Alaina Platela.